Vyberte svoju krajinu alebo región.

Domov
Noviny
Misia Clearspace-1 na pazúry v kozmickom odpadu

Misia Clearspace-1 na pazúry v kozmickom odpadu

2020-11-18

Clearspace-1 mission to claw at space debris

Satelit Clearspace-1, plánovaný na rok 2025, použije kliešťový pohyb na zhromaždenie svojho zameraného objektu predtým, ako mu dá kontrolovaný opätovný vstup do zemskej atmosféry. A Elecnor DEIMOS navrhne systém riadenia polohy a obežnej dráhy (AOCS). Takto sa satelit zorientuje a umiestni tak, aby pomohol zachytiť vesmírny odpad pomocou generátorov energie, trysiek a antén.

„Clearspace-1 je potvrdením našej úlohy kľúčového poskytovateľa navigačných, navigačných a riadiacich systémov v Európe,“ uviedol Ismael López, generálny riaditeľ skupiny Elecnor DEIMOS.

„Toto je veľmi inovatívna misia a sme nadšení, že odborné znalosti a kapacita našich spoločností zodpovedajú požadovaným technologickým výzvam.“

Po schválení konceptu misie Clearspace Európskou vesmírnou agentúrou pred rokom začala misiu koordinovať spoločnosť ClearSpace - švajčiarsky začínajúci podnik s odbornými znalosťami v robotike. Združilo združenie odborníkov, vrátane Elecnor DEIMOS vo Veľkej Británii, zdôrazňuje UK Space Agency.

Systém Attitude and Control systému Elecnor DEIMOS UK bude integrovaný do celkového „autopilota“ satelitu. Systém navádzania, navigácie a kontroly vyvíja spoločnosť Elecnor DEIMOS v Portugalsku spolu s ďalšími nemeckými a portugalskými subjektmi. Toto konzorcium bude tiež vykonávať testy na podporu ClearSpace pri zostavovaní, testovaní a prevádzke misie.


„Počas štrnástich miliárd rokov - od Veľkého tresku do jesene 1957 - bol vesmír nedotknutý,“ uviedol Dr. Graham Turnock, výkonný riaditeľ UK Space Agency. Ale od tej jesene sme umiestnili na oblohu takmer 10 000 satelitov, z ktorých veľká väčšina je dnes zaniknutá alebo zničená.

„Spojené kráľovstvo bude stáť v čele sledovania a odstraňovania týchto nebezpečných úlomkov a som rád, že v Británii sa bude vyrábať technológia podporujúca túto priekopnícku ambíciu. V roku 2018, 300 km nad Zemou, britský satelit - prevádzkovaný spoločnosťou removeDEBRIS - úspešne nasadil sieť na obežnú dráhu, aby demonštroval, ako zachytiť vesmírne trosky. Demonštrácia pomocou malého objektu vyslaného satelitom bola súčasťou misie testovania techník na odstránenie vesmírneho odpadu. “

Pozrite si haraburdu satelitných sietí RemoveDEBRIS v Surrey Space Center

Družica RemoveDEBRIS bola vytvorením konzorcia vesmírnych spoločností a výskumných inštitúcií pod vedením Surreyovho vesmírneho strediska na univerzite v Surrey.

Cieľ Clearspace-1

Čo je cieľový objekt? Cieľom misie Clearspace-1 je odstrániť z obežnej dráhy hornú časť VESPA (sledovanie: www.n2yo.com/satellite/?s=39162), ktorá bola zahájená v máji 2013 pomocou letu VEGA VV02 s družicou Proba V.

Horná časť VESPA a „Štruktúra malého satelitného rozhrania“, ktoré prenášali Probu V, zostali pripojené aj po oddelení Proby, uvádza Elecnor DEIMOS.

Vesmírny odpad

Len nedávno Európska vesmírna agentúra zdôraznila rastúci problém vesmírneho odpadu. Konkrétne sa počet satelitov na obežnej dráhe výrazne zvýši spustením „megakonštelácií“ satelitného širokopásmového pripojenia.

Pretože tieto súhvezdia môžu obsahovať tisíce satelitov, zvyšuje sa riziko kolízií a teda aj viac vesmírneho odpadu.

"Len jedna zrážka alebo výbuch vo vesmíre vytvorí tisíce malých, rýchlo sa pohybujúcich malých úlomkov trosiek, ktoré sú schopné poškodiť alebo zničiť funkčný satelit," uviedla ESA. „Napríklad v roku 2007 zámerné zničenie satelitu FengYun-1C zdvojnásobilo množstvo trosiek v nadmorskej výške asi 800 km, čo viedlo k 30% nárastu celkovej populácie trosiek v tom čase.“

Financovanie UKSA

Začiatkom jesene Britská vesmírna agentúra oznámila finančné prostriedky na projekty zamerané na riešenie vesmírneho odpadu. Sedem britských spoločností získalo podiel vo výške 1 mil. GBP na pomoc pri sledovaní trosiek vo vesmíre.

Agentúra odhaduje, že na obežnej dráhe je v súčasnosti 160 miliónov objektov - hlavne trosiek -, ktoré by sa mohli zraziť so satelitmi poskytujúcimi služby, ktoré používame každý deň.

Sedem projektov bude vyvíjať technológiu senzorov - alebo umelú inteligenciu - na monitorovanie nebezpečných vesmírnych trosiek. Sú to: Lumi Space, Deimos, Lift Me Off, D-Orbit, Fujitsu, NORSS a Andor.

Obrázok: ClearSpace - misia ClearSpace-1

Pozri tiež: Astroscale získava financovanie odstraňovania vesmírneho odpadu vo výške 191 miliónov dolárov

Horúca informácia

Prepínač MIPI 2: 1 pre 2x dáta + 1x hodiny D-PHY, alebo 2x C-PHY
Nazýva sa PI3WVR628, je to šesťkanálový jednopólový dvojpásmový prepínač (SPDT) podporuj...
Bude ustanovené vesmírne velenie RAF, štartujúce v Škótsku
Predseda vlády oznámil, že výdavky na obranu a bezpečnosť v nasledujúcich 4 rokoch budú v ho...
VN DC po zemi, letecky a po mori
Vysokonapäťové (VV) jednosmerné napájacie zdroje s výkonom 3 kW ponúkajú vstup 90 až 264 Vs...
AAC Clyde Space UK podpisuje dohodu o 10 satelitoch xSPANCION vyrobených v Glasgowe
Malé satelity budú postavené v rámci nového trojročného projektu s názvom xSPANCION. Cieľom...
UK vyrobené: 60A 8,5 mm rozteč konektora
„To znamená, že aplikácie, ako je napríklad nabíjanie batérie, je možné riešiť bez toho, ...